torsdag 9 december 2010

Recept


Saffranskola med kokos


3dl grädde                          1) Blanda grädde,smör,socker och sirap i en kastrull.
50g smör                                 Koka upp på hög värme och rör om
3dl socker                              fortsätt att koka utan omrörning till smeten klarar kulprovet 120-125 C
1 1/2dl ljus sirap
1 1/2dl kokos                    2) Rosta kokosflingorna i en torr panna tills de blir gyllenbruna
2 påsar saffran (1g)               Blanda ner flingorna och saffranet i smeten och häll upp i en form 18x25 cm
                                             Låt kolan stelna innan den skärs i bitar
                                            Tips- om man inte vill ha så mycket saffransmak, räcker det med en påse 0,5g



 Mjuk chokladkola


3dl grädde                         1) Blandla grädde,sirap,socker och ättiksprit i en kastrull
1dl ljus sirap                          Koka tills smeten är  i 120g. OBS! Rör bara då och då.
2dl socker                            annars sockrar massan sig
1/2tsk ättiksprit
1/2dl honung                     2) Rör i honung och smöret och koka ytterligare i 3-5 min. Ta ifrån värmen.
50g smör
100g ljus eller mörk choklad              3) Hacka chokladen i bitar och rör i smeten tills den smält

                                       4) Häll upp smeten i en form 15x25cm, klädd i bakplåtspapper.
                                           Låt det stelna innan du skär upp i bitar

                                      Tips- Vill du ha tvåfärgad kola tar du en sats i taget och häller den andra
                                               smeten ovanpå den första

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar