Saffranskola med kokos
3dl grädde 1) Blanda grädde,smör,socker och sirap i en kastrull.
50g smör Koka upp på hög värme och rör om
3dl socker fortsätt att koka utan omrörning till smeten klarar kulprovet 120-125 C
1 1/2dl ljus sirap
1 1/2dl kokos 2) Rosta kokosflingorna i en torr panna tills de blir gyllenbruna
2 påsar saffran (1g) Blanda ner flingorna och saffranet i smeten och häll upp i en form 18x25 cm
Låt kolan stelna innan den skärs i bitar
Tips- om man inte vill ha så mycket saffransmak, räcker det med en påse 0,5g
Mjuk chokladkola
3dl grädde 1) Blandla grädde,sirap,socker och ättiksprit i en kastrull
1dl ljus sirap Koka tills smeten är i 120g. OBS! Rör bara då och då.
2dl socker annars sockrar massan sig
1/2tsk ättiksprit
1/2dl honung 2) Rör i honung och smöret och koka ytterligare i 3-5 min. Ta ifrån värmen.
50g smör
100g ljus eller mörk choklad 3) Hacka chokladen i bitar och rör i smeten tills den smält
4) Häll upp smeten i en form 15x25cm, klädd i bakplåtspapper.
Låt det stelna innan du skär upp i bitar
Tips- Vill du ha tvåfärgad kola tar du en sats i taget och häller den andra
smeten ovanpå den första
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar